Bank voor de klas: 4000 gastlessen voor 120.000 kleine ‘geldhelden’

22 maart 2019
Tijdens de landelijke Week van het geld (25 t/m 29 maart) geven duizenden enthousiaste bankmedewerkers ruim 4000 gastlessen financiële educatie op Nederlandse basisscholen. Met het programma Bank voor de klas bereiken banken samen zo’n 120.000 kinderen. ‘Ben jij een held met je geld?’ Is het thema dit jaar. Want samen leren én praten over geld maakt van elk kind een echte geldheld.

“Het is ongelooflijk belangrijk dat kinderen al vroeg leren om samen te praten over geld. Welke keuzes maak je zelf met jouw budget? En welke keuzes maakt iemand anders en wat kun je daarvan leren? Financieel bewustzijn helpt kinderen om verstandige financiële keuzes te maken in hun latere leven. Ik ben er trots op dat elk jaar weer duizenden collega’s van banken kinderen helpen om daarover na te denken,” aldus Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en ook dit jaar weer een van de gastdocenten.

Bank voor de klas

Sinds 2011 organiseert de Nederlandse Vereniging van Banken met haar leden Bank voor de klas, het gezamenlijke programma voor financiële educatie, met gastlessen voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Bank voor de klas maakt elk jaar een nieuwe Cash Quiz, een spannend en interactief spel over (omgaan met) geld. Het spel wordt gespeeld tijdens de gastles met de bankmedewerker als quizmaster. De Cash Quiz sluit aan op de leerdoelen van NIBUD voor financiële educatie. De vragen van de Cash Quiz worden ontwikkeld door educatieve uitgeverij Zwijsen.

Gastlessen na de opening van de Week van het geld

De feestelijke opening van de Week van het geld is op maandag 25 maart 2019, in het Rat Verlegh Stadion in Breda van voetbalclub NAC. De opening wordt bijgewoond door Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van het platform Wijzer in Geldzaken waarvan de NVB hoofddeelnemer is. Ook aanwezig bij de opening zijn minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Na het openingsevent geven Chris Buijink en een aantal bestuurders van deelnemende banken gastlessen aan enkele Bredase klassen.

Nieuw in 2019: GeldTypeTest

Bank voor de klas introduceert in 2019 de Cash Quiz GeldTypeTest. Een leuke online quiz, waarin kinderen 8 vragen beantwoorden, waarna ze zien wat voor ‘geldtype’ ze zijn: een Rekenmeester, een Spaartopper, een Geldwarhoofd of misschien toch een Big Spender? De GeldTypeTest ( is een
speelse aanvulling op de gastles. Alle leermiddelen van Bank voor de klas zijn vrijwel het hele jaar door beschikbaar op bankvoordeklas.nl.

Cash Quiz Spaarchallenge

Met de Cash Quiz Spaarchallenge leren kinderen om samen te sparen voor een gezamenlijk gekozen doel. Klassen kunnen zich op bankvoordeklas.nl opgeven voor de Spaarchallenge en elkaar online inspireren met goede ideeën en hun vorderingen. Ze leren spelenderwijs samenwerken, keuzes maken en de waarde van geld kennen.

Top 10 steden gastlessen Bank voor de klas

  • Amsterdam 106
  • Den Haag 87
  • Almere 61
  • Enschede 53
  • Eindhoven 46
  • Haarlem 45
  • Dordrecht 40
  • Amersfoort 35
  • Breda 35
  • Apeldoorn 33

European Money Quiz in het voortgezet onderwijs

Ook scholen voor voortgezet onderwijs doen mee aan de Europese variant van de Week van het geld
– de European Money Week. Dit jaar doen circa 60 klassen uit het voortgezet onderwijs mee aan de European Money Quiz, die wordt georganiseerd door de Europese Banken Federatie (EBF). De Nederlandse nationale finale wordt georganiseerd door de NVB. De Nederlandse finale is op donderdag 15 maart, en wordt gespeeld via een quiz op het digitale platform Kahoot. De winnaars van de nationale finales gaan in mei 2019 naar de internationale finale in Brussel.