Financiële Poort 29 december 2022 - Breed draagvlak meer risicogebaseerde aanpak witwassen

Aan de vooravond van het nieuwe wetsvoorstel Plan van Aanpak witwassen en Europese wetgeving organiseerde de Nederlandse Vereniging van Banken op 29/12 een dynamische Financiële Poort in Nieuwspoort Den Haag. Politici, toezichthouders en banken spraken elkaar over de noodzaak van een effectievere witwasbestrijding. Het systeem moet meer risicogebaseerd zijn om de grote criminelen te kunnen aanpakken en om de druk op bonafide klanten te beperken – een constatering die breed werd gedeeld.

Gerichtere datadeling hard nodig

Nederland is wereldwijd een voorloper als het gaat om private-private samenwerking in de strijd tegen witwassen, aldus de uit Londen overgekomen Nick Maxwell, hoofd van het ‘Future of Financial Intelligence Sharing’ (FFIS) researchprogramma van het Britse RUSI. Voor een effectievere aanpak, betoogde Maxwell ook, moeten banken gerichter en minder gefragmenteerd te werk kunnen gaan. Gerichtere datadeling is hard nodig, juist ook om de privacy van bonafide partijen te borgen.

Juiste balans datadelen en privacy borgen

Uit de boeiende discussie tussen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), De Nederlandsche Bank (DNB) en AML-specialist Helène Erftemeijer (NVB) werd duidelijk dat een risicogebaseerde aanpak noodzakelijk is, en ook in het belang is van bonafide partijen in de samenleving. Waarbij een balans in het delen van data en borging van privacy een centrale vraag is die nader ingevuld zal worden. Europarlementariër PvdA Paul Tang onderschreef in zijn videoboodschap vanuit Brussel het belang van deze discussie. Ook panelleden Eelco Heinen (VVD) en Pieter Grinwis (ChristenUnie) zien het vinden van de juiste balans als één van de belangrijkste politieke vragen. In aanloop naar de behandeling van het wetsvoorstel Plan van Aanpak witwassen, later deze maand in de Tweede Kamer, zal de discussie over deze balans naar verwachting toenemen.

Benieuwd naar de discussies en bevindingen over dit onderwerp? Bekijk ons compacte filmverslag van de Financiële Poort.