Ondernemer en bank

Highlights

  • Nederlandse banken zijn goed voorbereid en willen bij een no deal Brexit de dienstverlening zonder onderbrekingen laten voortgaan. De Europese Commissie en de Nederlandse overheid hebben maatregelen afgekondigd die dit ondersteunen. Deze voorbereidingen zijn afgestemd met de verschillende nationale en internationale toezichthouders.
  • Banken hebben allemaal een Brexit-plan gemaakt. Welke maatregelen daarin staan, verschilt per bank en hangt af van hun dienstverlening. Informeer bij uw bank.
  • Met de no deal Brexit stapt het Verenigd Koninkrijk uit de interne markt en uit de douane-unie. Het Verenigd Koninkrijk wordt dan een zogeheten ‘derde land’. Ondernemers krijgen dan onder andere te maken met invoerheffingen (alleen op goederen). En met douaneprocedures zoals grenscontroles, invoervergunningen en uitvoeraangifte.
  • De Brexit zelf zal geen invloed hebben op het verlenen van krediet voor handelsactiviteiten met het Verenigd Koninkrijk. Afhankelijk van de economische gevolgen van de Brexit (koersverhouding euro-pond, waardebepaling onderpand en andere risicofactoren) kunnen de voorwaarden voor kredietverstrekking echter wel veranderen. Neem daarvoor contact op met uw bank.

Via verschillende scans – onder andere van de rijksoverheid, Belastingdienst en  ondernemersorganisaties – kunnen ondernemers in kaart brengen wat de risico’s van de Brexit voor hen zijn en zich voorbereiden.