No-deal Brexit: welke maatregelen zijn tot nu toe (half februari 2019) genomen?

  • Ten eerste Europese maatregelen op het vlak van clearing (een proces op het vlak van effectentransacties). De Europese Commissie heeft besloten dat alle Europese partijen na de Brexit nog een jaar lang gebruik kunnen maken van clearingdiensten in het Verenigd Koninkrijk. Dit vooral vanuit oogpunt van financiële stabiliteit.
  • Ten tweede zijn er nationale maatregelen, die per land een beetje kunnen verschillen. In Nederland gaat het om twee belangrijke maatregelen vanuit het Ministerie van Financiën. De eerste is de aanpassing van de Finaliteitsrichtlijn - nodig om transacties als afgesloten te kunnen beschouwen. Daarnaast zijn er recente maatregelen die ervoor zorgen dat beleggingsinstellingen vanuit het Verenigd Koninkrijk nog steeds diensten kunnen verlenen in Nederland.
  • Daarnaast is er in het Verenigd Koninkrijk een tijdelijk vergunningsregime (Temporary Permissions Regime) opgezet voor een overgangsperiode waaronder banken met vooral wholesale banking-activiteiten als bijkantoor actief kunnen blijven in het Verenigd Koninkrijk.