ESMA erkent drie Britse clearinghuizen (CCP’s) in geval van no deal Brexit

ESMA, de Europese Autoriteit voor effecten en markten, heeft drie Britse CCP’s erkend in geval van een no deal Brexit. Het gaat om de CCP’s: LCH Limited, ICE Clear Europe Limited and LME Clear Limited. Erkenning van UK Central Securities Depositories loopt nog. De NVB heeft eerder samen met andere koepelorganisaties opgeroepen tot deze erkenning.

Met een no deal Brexit zouden Europese - en daarmee ook Nederlandse-  banken zonder deze maatregelen toegang verliezen tot de centrale tegenpartij (CCP’s) in het Verenigd Koninkrijk. Een CCP plaatst zich tussen koper en verkoper om het tegenpartijrisico af te dekken bij clearing (een proces op het vlak van effectentransacties).

Ook publiceerde ESMA vorige week haar werk programma voor komend jaar. ESMA benadrukt haar voortzetting van de voorbereidingen op de finalisering van een Memorandum of Understanding met de Bank of England en haar toezicht op en analyse van het functioneren van Britse CCP’s. Dit om voortzetting van de toegang van Europese Clearing members en klanten tot Britse CCP’s te waarborgen bij een no deal Brexit. Verder zal ESMA de potentiële risico’s die derde-land (TC)CCP’s in de EU met zich mee zouden kunnen brengen, blijven monitoren. Met een focus op de impact van de Brexit op het TC CCP-regime.

Tot slot zal ESMA de ontwikkelingen op het vlak van EMIR 2.2., dat gaat over nieuwe regels voor erkenning en toezicht op derde land CCP’s, nauwlettend blijven volgen. Ook bereidt ESMA zich voor op eventuele nieuwe taken die hier uit zouden kunnen voortvloeien.