Consument en bank

Op dit moment is onduidelijk wanneer en hoe het Vereniging Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verlaat. Er is kans op een no deal Brexit, dus zonder akkoord en zonder overgangsperiode. De Nederlandse bankensector is goed voorbereid. Voor de verreweg de meeste particuliere klanten van banken verandert er niets na een Brexit.

Highlights

  • Nederlandse banken zijn goed voorbereid en willen bij een no deal Brexit de dienstverlening zonder onderbrekingen laten voortgaan. De Europese Commissie en de Nederlandse overheid hebben maatregelen afgekondigd die dit ondersteunen. Deze voorbereidingen zijn afgestemd met de verschillende nationale en internationale toezichthouders.
  • Banken hebben allemaal een Brexit-plan gemaakt. Welke maatregelen daarin staan, verschilt per bank en hangt af van hun dienstverlening. Informeer bij uw bank.
  • Banken hebben daarnaast maatregelen getroffen waardoor het betalingsverkeer in euro gewoon blijft doorgaan. Het gaat hierbij om overboekingen, incasso’s en betalingen met debetkaarten. Ook het betalingsverkeer in Britse ponden of in een andere niet-euro valuta kan zonder belemmeringen door blijven gaan.
  • Ondernemers die (in)direct zakendoen met het Verenigd Koninkrijk, ondervinden wel gevolgen van de Brexit. Kijk op Ondernemer en bank wat de no deal Brexit op grote lijnen inhoudt voor ondernemers.