Brexit - Vraag en antwoord voor ondernemers: u en uw handelsrelaties

De banken hebben zich voorbereid op het einde van de Brexit transitieperiode en willen de dienstverlening zonder onderbrekingen laten voortgaan. De Europese Commissie en de Nederlandse overheid hebben maatregelen afgekondigd die dit ondersteunen. Uw eigen bank kan u hierover verder inlichten.

De Nederlandse economie heeft nauwe handelsbetrekkingen met het Verenigd Koninkrijk. Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk de tweede EU-handelspartner van Nederland. Aan het einde van de Brexit transitieperiode bevindt het Verenigd Koninkrijk zich buiten de Europese interne markt en douane-unie. Dan kunt u te maken krijgen met invoerheffingen (alleen op goederen). Op douaneprocedures zoals grenscontroles, invoervergunningen, en uitvoeraangifte. U kunt ook te maken krijgen met aanvullende eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid  of milieu. Dit betreft niet alleen uw toeleveranciers en afnemers, maar het kan ook gevolgen hebben voor andere bedrijven die een rol spelen in uw waardeketen. VNO-NCW/MKB Nederland en/of uw productschap en sectorvertegenwoordiging hebben meer informatie.

Ja, maar dat kan gevolgen voor u hebben. Aan het einde van de Brexit transitieperiode bevindt het Verenigd Koninkrijk zich buiten de Europese interne markt en douane-unie. Het Verenigd Koninkrijk wordt een ‘derde land’, zoals bijna elk ander land buiten de EU (denk aan de VS, Brazilië, China etc.). Douane-aangiften, importtarieven en specifieke productvereisten worden dus onderdeel van uw invoer uit of uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk.

Ja, maar dat kan gevolgen voor u hebben. Aan het einde van de Brexit transitieperiode bevindt het Verenigd Koninkrijk zich buiten de Europese interne markt en douane-unie Het Verenigd Koninkrijk wordt dan een ‘derde land’, waarvoor bepaalde minder gunstige afspraken gelden voor de handel, bijvoorbeeld WTO-regels. U kunt te maken krijgen met invoerheffingen (alleen op goederen) en met douaneprocedures, zoals grenscontroles, invoervergunningen en uitvoeraangifte.

Deze website beoogt de meest gestelde vragen te beantwoorden. Staat uw vraag hier niet bij, laat ons dat weten. Wij zorgen voor een geregelde update van de meest gestelde vragen.