Brexit - Vraag en antwoord: geld betalen, overmaken en pinnen

Geld betalen, overmaken en pinnen

Nee, dat is niet nodig. Het Verenigd Koninkrijk blijft binnen het gebied Europa vallen, ook al heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. In het Verenigd Koninkrijk kunt u gewoon met uw betaalpas geld blijven opnemen bij geldautomaten, en pinnen in winkels. Net als in Nederland kunt u lagere bedragen vaak contactloos betalen.

Nee. Net als in Nederland is het Verenigd Koninkrijk over op de veilige EMV-standaard. Dat betekent dat pinbetalingen niet meer via de magneetstrip gebeuren, zoals in sommige delen van de wereld nog wel het geval is, maar op basis van de veiliger EMV-chip. Dat staat los van de Brexit.

Jazeker. Het IBAN is een wereldwijde ISO-standaard voor rekeningnummers die niet wijzigt als gevolg van Brexit. Voor SEPA-betalingen (dat zijn overschrijvingen in euro en incasso’s in euro) moeten zowel de betaler als de ontvanger een IBAN-betaalrekening in euro’s hebben. Als u geld wilt overmaken naar een Brits IBAN (in Britse ponden), dan zult u met valutawisselkosten (uw euro’s moeten immers worden omgewisseld naar Britse ponden) te maken krijgen, net zoals nu al het geval is.

Ja, daarin verandert niets. Nederlandse betaalpas- (en creditcard)houders kunnen wereldwijd geld opnemen uit geldautomaten. Natuurlijk komen er Britse ponden uit de Engelse geldautomaten en heeft u dus wel met valutawisselkosten te maken. Maar dat is nu ook al het geval.

Dat kan, maar hoeft niet, omdat Nederlandse pashouders ook na de Brexit gewoon Britse ponden uit de geldautomaten in het Verenigd Koninkrijk kunnen opnemen. Daarnaast kan in het Verenigd Koninkrijk vrijwel overal worden afgerekend met Nederlandse betaalpassen en creditcards.

Ja, dat blijft mogelijk. Maar afhankelijk van een mogelijke handelsdeal kan het zijn dat u dan invoerrechten moet betalen waar dat nu nog niet het geval is. Het is nu nog te vroeg om daar wat over te kunnen zeggen.

Nee. In het Verenigd Koninkrijk is en blijft vooralsnog alle toepasselijke EU-betaalwetgeving gelden, omgezet in Britse wetten Op basis van die wetgeving mogen winkeliers u geen extra kosten in rekening brengen (“surcharging”) voor betalingen met betaalpassen. Dat blijft ook zo na de Brexit, op basis van aangepaste wetgeving in het Verenigd Koninkrijk.

Deze website beoogt de meest gestelde vragen te beantwoorden. Staat uw vraag hier niet bij, laat ons dat weten. Wij zorgen voor een geregelde update van de meest gestelde vragen.