Bank en Brexit

Op dit moment is onduidelijk wanneer en hoe het Vereniging Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verlaat. Er is een kans op een no deal Brexit, dus zonder akkoord en zonder overgangsperiode. De Nederlandse bankensector is goed voorbereid en wil bij een no deal Brexit de dienstverlening zonder onderbrekingen laten voortgaan. De Europese Commissie en de Nederlandse overheid hebben maatregelen afgekondigd die dit ondersteunen. Deze voorbereidingen zijn afgestemd met de verschillende nationale en internationale toezichthouders.

NVB-voorzitter Chris Buijink introduceert BankenBrexit.

Highlights

  • Een no deal Brexit betekent dat Europese regels die veel activiteiten van Nederlandse banken in het Verenigd Koninkrijk reguleren, niet langer van toepassing zijn. Nederlandse banken verliezen hun ‘paspoortrechten’ en moeten apart toestemming vragen aan de Britse toezichthouder om in het Verenigd Koninkrijk actief te blijven.
  • Banken hebben allemaal een Brexit-plan gemaakt. Welke maatregelen daarin staan, verschilt per bank en hangt af van hun dienstverlening. Informeer bij uw bank.
  • Alle Europese banken met aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk hebben aan toezichthouders (de ECB, AFM en DNB) hun plannen en voorbereidingen moeten laten zien. Daarnaast is er in het Verenigd Koninkrijk een tijdelijk vergunningsregime (Temporary Permissions Regime) opgezet voor een overgangsperiode waaronder banken met vooral wholesale banking-activiteiten als bijkantoor actief kunnen blijven in het Verenigd Koninkrijk. Banken met retail-activiteiten aan consumenten hebben echter wel een volledige vergunning moeten aanvragen.
  • Risico voor banken bij een no deal Brexit ligt op het vlak van clearing (een proces op het vlak van effectentransacties) van derivaten die worden gebruikt voor het afdekken van risico’s. Met een no deal Brexit verliezen Nederlandse banken toegang tot de centrale tegenpartij (CCP’s) in het Verenigd Koninkrijk. De Londense City vervult een prominente rol in de centrale clearing, waarbij een CCP zich tussen koper en verkoper plaatst om het tegenpartijrisico af te dekken. Dit risico is ondervangen door het zogeheten ‘equivalentiebesluit’ van de Europese Commissie.
  • Een no deal Brexit kan belemmeringen opleveren voor de vrije uitwisseling van persoonsgegevens met partijen in het VK. De meeste financiële instellingen schatten dit risico in als beperkt. Ze maken waar nodig gebruik van de beschikbare opties in Europese privacywetgeving (AVG) om een vrije uitwisseling van persoonsgegevens met partijen buiten de EU mogelijk te maken.

Vraag & antwoord