Week van het geld 2017: Maakt geld gelukkig?
Deze week vindt de Week van het geld plaats. Het doel van deze themaweek is om leerlingen in het basisonderwijs te leren omgaan met geld en zo een basis voor financiële zelfredzaamheid te leggen. Immers, jong geleerd is oud gedaan!
De Nederlandse banken vinden het belangrijk dat kinderen al op de basisschool leren omgaan met geld. Als hoofddeelnemer aan de Week van het geld toont de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) door de organisatie van Bank voor de Klas -waarin 4.000 bankmedewerkers op 2.150 basisscholen gastdocent zijn- het belang dat zij hecht aan financiële educatie en geeft zij invulling aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Kinderen
die les over geld hebben gehad, weten na die les significant meer over
geldzaken dan dat ze voor die les wisten. Uitgedrukt in een
rapportcijfer gaan de leerlingen van een 6 naar een 7,1. Dit blijkt uit
een evaluatie van het Nibud (Nationaal Instituut voor
Budgetvoorlichting) naar het effect van financiële gastlessen op de
financiële kennis van leerlingen in groep 7 en 8.
Tekst loopt door onder de foto

Opening Week van het geld 2017 in het Scheepvaartmusem te Amsterdam
Het hoofdhema van deze week is: maakt geld gelukkig? Kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar is gevraagd of zij denken dat geld gelukkig maakt. Daarbij kregen zij stellingen voorgelegd als: Wat betekent geluk voor jou? Hoe kun je rijk worden? Ben je gelukkiger als je veel zakgeld krijgt?
Vrijwel alle ondervraagde kinderen geven aan dat familie, sporten, gezondheid en sporten het meest gelukkig maken. De leerlingen vertellen verder dat als zij rijk zouden zijn zij geld zouden uitgeven aan goede doelen, een auto, een huis of het ‘kopen’ van wereldvrede. De geestige, soms verstandige en eerlijke reacties op de vraag of geld gelukkig maakt, zijn te zien in deze video gemaakt door Wijzer in Geldzaken.