Vijf vragen over de IBAN-Naam check

09 februari 2018

Gijs Boudewijn


Nederlandse banken maakten eerder deze week bekend dat zij de zogeheten IBAN-Naam Check bij overboekingen gaan invoeren.

Vijf vragen aan Gijs Boudewijn, adjunct-directeur van Betaalvereniging Nederland, de organisatie die namens aanbieders van betaaldiensten werkt aan een efficiënt en betrouwbaar betalingsverkeer.

Wat moet ik als klant straks anders doen?

Eigenlijk niets. Net zoals voorheen voert u de gegevens (IBAN en naam van de begunstigde) in. Als je een naam invoert die niet overeenkomt met het IBAN, krijg je een waarschuwing. Je  kunt die waarschuwing negeren en toch de betaling uitvoeren, maar dat is natuurlijk onverstandig. Het advies is de betaling te annuleren en de gegevens via een andere betrouwbare bron te verifiëren, bijvoorbeeld bij de ontvanger zelf. Je kunt niet via een IBAN de bijbehorende naam opzoeken. Het aantal pogingen dat je per overboeking kunt doen, is beperkt.

Is IBAN-Naam Check wel veilig en hoe zit het met de privacy?

De IBAN-Naam Check is volledig veilig en houdt uiteraard rekening met de privacy van rekeninghouders. De juiste naam bij een IBAN wordt namelijk alleen getoond wanneer de betaler de naam al kent en bijna correct heeft ingevoerd. Je kunt de IBAN-Naam Check niet uitzetten, omdat fraudeurs dankbaar gebruik zouden maken van een dergelijke ontsnappingsmogelijkheid. Het verhoogt juist de veiligheid van betalingen omdat het de klant helpt om vergissingen en fraude te voorkomen. Om de veiligheid nog verder te vergroten, stoppen banken met heruitgifte van vervallen IBAN's en gaan zij klanten helpen bij het opschonen van adresboeken van internetbankieren. Adresboekfouten zijn in 73% van de gevallen de oorzaak van een verkeerde overschrijving.

Waarom hebben we er zo lang op moeten wachten?

Dat komt door innovatie. Anders dan voorheen kan tegenwoordig namelijk met nieuwe innovatieve technieken en slimme algoritmen de naam bij een rekeningnummer worden gecheckt, zonder dat dit vertraging oplevert in het betalingsverkeer en zonder dat de privacy van rekeninghouders in het geding is. De klant houdt zelf controle.

Wanneer kan ik gebruik maken van de iban-naam check?

Rabobank zal de IBAN-Naam Check in het tweede kwartaal van 2017 invoeren. Andere banken volgen daarna.

Banken informeren hun klanten van tevoren wanneer de check wordt ingevoerd. De klant hoeft daar zelf niets voor te doen, het wordt vanzelf actief binnen internetbankieren en mobiel bankieren.

Geldt de IBAN-Naam Check ook voor buitenlandse betalingen?

Nee, de IBAN-Naam Check werkt in principe alleen bij betalingen naar Nederlandse IBAN's. De Nederlandse banken lopen hiermee voorop in Europa.

Zover wij weten, is een controle zoals de IBAN-Naam Check namelijk alleen in Nederland beschikbaar.