Recordaantal banken doet mee aan competitie voor duurzame business-cases

12 mei 2017

Bij de Partnership Verkiezing, een competitie waar bedrijven duurzame business-cases presenteren, deed dit jaar een record aantal banken mee. De jonge professionals van Rabobank wonnen de ‘Best New Partnership Award’ voor de beste duurzame business-case.

Het evenement vond plaats bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag en werd georganiseerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, The Punchy Pack en de Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO).

Recordaantal banken

De competitie daagt jonge professionals uit door middel van partnerships met NGO’s een businessplan in een ontwikkelingsland op te zetten. Doel van de competitie is om internationale problemen als tekorten aan voedsel en water en ook klimaatverandering om te zetten in zakelijke mogelijkheden.

Dit jaar nam een recordaantal banken deel aan de verkiezing. ING, FMO, de Rabobank en twee teams van ABN AMRO presenteerden innovatieve ideeën. Die liepen ver uiteen; zo pitchte ABN AMRO een idee om vluchtelingen om te scholen tot programmeurs, stelde de ING een applicatie voor waarmee klanten kunnen investeren in sociale ondernemingen en presenteerde FMO een plan om kansen op een lening voor Afrikaanse boeren te vergroten door middel van online financiëntrainingen.

Tekst loopt door onder de foto

Partnership-Verkiezing

ABN AMRO pitcht plan om vluchtelingen om te scholen tot programmeurs

GPS-tracking

Het team van de Rabobank ging echter met de hoofdprijs naar huis. De jonge professionals van deze bank sloten een partnership met Bles Dairies voor hun plan om de melkproductie van koeien in Kenia te vergroten. Door de koeien te volgen door middel van GPS-tracking en hier leningen voor te verstrekken, willen de jonge talenten meer transparantie en zekerheid voor de boeren en banken van Afrika creëren.

Het winnende team ontvangt een startkapitaal van 2.500 euro, een mediapakket ter waarde van 10.000 euro en een advieslunch met de juryleden om van hun plan werkelijkheid te maken. Ze kijken uit naar de verwezenlijking van hun voorstel: “Als we op basis van deze data kunnen financieren, gaat er een hele nieuwe wereld open om nieuwe boeren te helpen”, aldus Pieter Vogels van de Rabobank.