NVB Podcast – Kennisbank - Aflevering 1: Buffers

06 september 2021
Banken spelen een centrale rol in de economie. Maar hoe werken ze eigenlijk? In deze podcastserie nemen we je mee langs verschillende onderwerpen. In deze eerste aflevering staat de buffer centraal. Hoeveel kapitaal moeten banken eigenlijk in kas houden? Hoe wordt dat berekend? En wie houdt daar toezicht op? Jelle Wijkstra, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Banken (NVB), is in gesprek met Josette van Soest, tot voor kort senior beleidsadviseur Toezicht bij de NVB, en Paul van Kempen, econoom van de NVB.

Al sinds het ontstaan van de eerste banken in de late middeleeuwen wordt er nagedacht over de hoeveelheid geld die een bank uit voorzorg in kas moet houden. En tijdens de kredietcrisis werden deze zogenoemde kapitaalbuffers hét onderwerp dat de gemoederen bezig hield. Hoe hoog moeten ze zijn? Wie bepaalt dat? En hoe zorgen we ervoor dat de hoogte van de buffers correspondeert met het risico dat een bank loopt?
Nu de Europese Commissie op het punt staat om nieuwe regels van het Bazels Comité te introduceren is het goed om nog eens te kijken naar het nut en de noodzaak van die buffers. In deze podcast geven Josette van Soest en Paul van Kempen antwoord op deze vragen en nemen ze je mee van het ontstaan van de eerste banken tot aan de meest recente voorstellen rond kapitaalbuffers van het Basels Comité.
Meer weten over buffers? Luister dan hier naar de NVB podcast – Kennisbank.

Kennisbank is te beluisteren via:
Apple Podcasts
Spotify
Springcast

Paul van Kempen

Paul van Kempen en Josette van Soest

Jelle Wijkstra
Jelle Wijkstra is woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken. Hij begon zijn carrière als verslaggever voor BNR en Radio 1. Wijkstra: ‘De podcast is bij uitstek geschikt om ingewikkelde bancaire dossiers inzichtelijk te maken voor de geïnteresseerde leek. Bij de NVB is enorm veel kennis aanwezig en met deze serie willen we die kennis zoveel mogelijk toegankelijk maken. En het is natuurlijk superleuk om daarbij mijn oude passie voor het maken van radio te kunnen inzetten.’