Nominatie NVB voor inzet cultuurverandering bij banken

19 december 2017
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is genomineerd voor de Nationale Compliance Award. Reden is onze inzet voor cultuurverandering bij banken, en daar zijn we best trots op. Maar: het publiek – u dus – bepaalt wie met de award naar huis gaat. En onze mededingers zijn niet de minsten.

Vooral de update van de Code Banken, gecombineerd met een Maatschappelijk Statuut en de aan Gedragsregels gekoppelde bankierseed vallen in goede aarde bij de jury: “Het neerleggen van de verantwoordelijkheid bij iedere medewerker afzonderlijk heeft meer invloed dan handboeken met af te vinken voorschriften. Op initiatief van de NVB stellen alle banken nu ook beleid op ten aanzien van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen. De klant en de lange termijn zijn steeds meer bepalende pijlers van het bancaire denken geworden”, aldus het juryrapport van de jaarlijkse National Compliance Award.

Stemmen kan tot 8 januari

De award gaat sinds 2004 naar een persoon of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de professionalisering van de compliancefunctie. Het is een initiatief van het Nederlands Compliance Instituut (NCI), een kenniscentrum dat ondernemingen ondersteunt bij hun compliance – het voldoen aan wet- en regelgeving. Andere genomineerden dit jaar zijn onder meer de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Financieel Dagblad. Het publiek bepaalt wie met de award naar huis gaat. Stemmen kan nog tot 8 januari 2018.

Aanspreekbaar

Over de bankierseed  – die elke bankmedewerker sinds 2015 uitspreekt - zei hoogleraar rechtspleging en advocaat Jonathan Soeharno onlangs: “Door het uitspreken van de eed wordt iemand zich bewust van het feit dat die gedragsregels van het tuchtrecht ook voor hem of haar persoonlijk gelden. De hoop is dat die bewustwording een rol gaat spelen in de praktijk. Dat bankmedewerkers elkaar daarop gaan aanspreken. En dat zij daarop aanspreekbaar worden ten opzichte van de samenleving.”

Stemmen doet u op Compliance-instituut.nl/over-ons/compliance-award