Nederland vordert gestaag in ontwikkeling real-time betalingen

14 september 2017
Betalen en in een paar seconden staat het geld op de rekening van de begunstigde. Binnenkort kan het, want onlangs kozen drie banken elk een leverancier voor real-time betalingen.

In Europa wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van Instant Payments: een proces - met bijbehorende infrastructuur - voor real-time betalingen. Per land verschillen het tempo waarin en de wijze waarop men daaraan werkt. Zo kan het in Spanje, als eerste eurozone-land, vanaf november 2017. 

Aanpak

Nederland onderscheidt zich van andere landen door de grootschalige aanpak van Instant Payments, waarbij de intentie is dat iedereen, particulier én zakelijk, van deze infrastructuur gebruik kan maken. Onlangs selecteerden drie grote Nederlandse banken - ING, ABN Amro en Rabobank - elk afzonderlijk een leverancier voor de infrastructuur voor Instant Payments. Aankondigingen van andere banken en hun geselecteerde leverancier(s) worden verwacht.

24/7

Het ontwikkelen van de infrastructuur is nu afgerond. De testen zijn in voorbereiding en zullen plaatsvinden vanaf het tweede kwartaal van 2018. In lijn met de planning van de banken zullen de eerste betalingen in 2019 worden verwerkt. Daarna kan Instant Payments volledig worden uitgerold. Resultaat: klanten kunnen real-time betalingen doen. 24/7, 365 dagen per jaar. Ook tijdens weekenden en feestdagen.

Meer informatie over Instant Payments? Kijk op betaalvereniging.nl