Kun jij in jouw huis blijven wonen bij je pensioen? Maak een plan voor je aflossingsvrije hypotheek

14 december 2018
Een kwart van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek weet niet hoe hun lening moet worden afgelost, zo stond er onlangs op Nu.nl. Ze verwezen naar het onderzoek dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) deed onder ruim 1.000 Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek.

“Oplossing: Maak een plan voor je toekomst – ook al is dat voornemen vaak makkelijker gemaakt dan uitgevoerd”, aldus Ronald Veld van de NVB in zijn column.

Betaalbaar pensioen
Uit dat onderzoek blijkt ook dat 18% van de ondervraagden geen of weinig kennis heeft over de betaalbaarheid van hun hypotheek na pensioen. En bijna 1 op de 5 weet niet of hij/zij tegen die tijd in het eigen huis kan blijven wonen.


Hoe wil ik blijven wonen?
Het aantal consumenten dat zegt ‘als ik met pensioen ga, verkoop ik mijn woning’ neemt af. We willen nu eenmaal langer in ons eigen huis blijven wonen. Logisch. We zijn veel vitaler dan vroeger, dus hebben we minder snel de behoefte om kleiner te gaan wonen.

 

Kosten dragen met lager inkomen
Bij de meeste mensen daalt het inkomen na hun pensioen. Dus moet je met een lager inkomen dezelfde kosten dragen. Maar kun je dat dan? In veel gevallen wel, maar niet altijd. En alleen dat al zeker weten is heel belangrijk. Zeker als je nog genoeg tijd hebt om dingen te organiseren.

Ronald Veld

 Ronald Veld 

Laat je niet verrassen
Alles is beter dan je kop in het zand te steken en hopen dat het allemaal wel meevalt. En ja, natuurlijk kan het verkopen van je woning de oplossing zijn. Maar als je dat doet, zorg dan dat het een bewuste keuze is en geen moetje.


Tijd genoeg
Mijn advies: maak een plan. In veel gevallen is er echt nog tijd genoeg om de boel te regelen. Zo kun je elk jaar 10 procent van je hypotheek aflossen zonder extra kosten. Of je besluit je vermogen op te bouwen of (een deel) van je hypotheek om te zetten naar een vorm waarop je wel aflost.


Testparcours

Maar goed, ik weet zelf als geen ander hoe lastig het is om gewoontes te veranderen. Onlangs zag ik een kort filmpje van Interpolis over de automodus-app. Die app moet ervoor zorgen dat mensen minder vaak de mobiel gebruiken in de auto. Het filmpje toont mensen op een testparcours die kartonnen auto’s en mensen aanrijden. Daarna zie je hoe de deelnemers vaak een beetje lacherig  samen hun bevindingen bespreken.


Inrijden op een file
Vervolgens schuift er in die video een man aan tafel die vertelt dat hij ook ooit tijdens het autorijden met zijn mobieltje zat te spelen. Hij reed met 80 kilometer in op een file… En raakte een auto met daarin een moeder en haar kinderen. De man kreeg ’s avonds te horen dat een van die kinderen was overleden.


Van begrip naar actie

Als je dat filmpje hebt gezien, denk je direct: ‘Ik kijk nooit meer naar mijn mobieltje tijdens het autorijden en ik installeer direct die app’. Nou, ik heb die app zelf nog steeds niet. Zo lastig is het dus om van begrip naar actie te gaan. Wél ben ik nu een stuk bewuster van hoe gevaarlijk die mobiele telefoon onderweg is. Eigenlijk geldt hetzelfde mechanisme voor je hypotheek. Ik begrijp best dat je het als een drempel voelt om een plan te maken. Maar wees je bewust van je persoonlijke situatie. Alles is beter dan helemaal niets doen.


Kijk op Aflossingsblij.nl
Kijk anders op de site Aflossingsblij.nl. Daar staat alles handig voor je op een rij. Je vindt er ook een directe link naar de juiste pagina van je eigen hypotheekverstrekker. Er is echt meer mogelijk dan je misschien denkt. En schroom je niet om bij je hypotheekverstrekker binnen te lopen – zeker als je eigenlijk niet zo goed weet hoe het ervoor staat met je hypotheek. De adviseurs zijn er juist om jou te helpen.

Ronald Veld is zelfstandig hypotheekexpert en werkt momenteel als programmamanager aflossingsvrije hypotheken voor de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Daarnaast geeft hij onder andere les op een businessschool. Met deze opiniereeks adviseert Ronald – als ervaringsdeskundige – hoe je bewuster omgaat met een aflossingsvrije hypotheek.