Klaar voor de toekomst met aflossingsvrije hypotheek; niet elke actie kost veel geld

Hypotheek
Wonen
08 november 2018
‘Het aanpassen van je aflossingsvrije hypotheek is vaak duur’, hoor ik soms om me heen. Het is ook een populair statement van de Vereniging Eigen Huis (VEH) over Aflossingsblij, de campagne van de gezamenlijke banken over het thema aflossingsvrije hypotheken. Ik ben het er niet mee eens.

Tweede column in een reeks van hypotheek expert bij de Nederlandse Vereniging van Banken, Ronald Veld.

Geen duizenden euro’s

Die boodschap van de VEH kwam onlangs ook ter sprake in het programma EenVandaag, zag ik. Ik heb zelf een aflossingsvrije hypotheek. Dus weet ik dat goed voorbereid zijn op het aflopen van je aflossingsvrije hypotheek echt geen duizenden euro’s hoeft te kosten.

Sowieso zijn er diverse mogelijkheden om jezelf nu al voor te bereiden op het aflopen van je aflossingsvrije hypotheek. Waar je geen (bank)kosten voor hoeft te maken.

Zo kun je besluiten om sneller of meer af te lossen dan afgesproken. Jaarlijks mag je namelijk kosteloos 10% van je hypotheekschuld inlossen. Verder kun je besluiten wat geld opzij te zetten en daarmee een vermogen op te bouwen om je hypotheek mee af te lossen.

 

 Ronald Veld

Ronald Veld


Hypotheek omzetten

Ook kun je je aflossingsvrije hypotheek overzetten naar een hypotheekvorm waarbij je wél aflost. Het aflossen gebeurt dan automatisch. Wel zo makkelijk. Goed, je maandlasten worden wellicht hoger. En waarschijnlijk betaal je wat aan administratie- of advieskosten voor het omzetten van de eerder gemaakte hypotheekafspraken. Echter, hou je je rentevaste periode in stand, dan betaal je geen vergoeding voor het vervroegd aflossen. Ook hou je geen of minder hypotheekschuld over aan het einde van de looptijd. Soms is dat zelfs een hele slimme keuze.


Wanneer kosten bij omzetten?

Banken vragen een vergoeding voor het omzetten van je hypotheek als het rentecontract wordt opengebroken. Eerder gemaakte afspraken worden onder de loep genomen. Ook kost het de hypotheekadviseur tijd (en dus geld) om je te adviseren en de afspraken aan te passen. Vandaar dat prijskaartje. Maar in veel situaties is het goed mogelijk zonder al te veel kosten je aflossingsvrije hypotheek aan te passen.


Kijk op Aflossingsblij.nl

Wat ik met onze aflossingsvrije hypotheek doe? In stand houden. Ik ben nog steeds blij dat ik er toen voor koos. Maar iedereen is uniek. Wat voor jou gunstig is, hangt af van je persoonlijke situatie. Neem een kijkje op de site Aflossingsblij.nl. Daar staat alles handig voor je op een rij. Je vindt er ook een directe link naar de juiste pagina van je eigen hypotheekverstrekker. Er is echt meer mogelijk dan je misschien denkt.


Ronald Veld is zelfstandig hypotheek expert en werkt momenteel als programma manager aflossingsvrije hypotheken voor de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Daarnaast geeft hij onder andere les op een business school. Met deze opiniereeks adviseert hij hoe je bewuster omgaat met een aflossingsvrije hypotheek. Zelf heeft hij ook een aflossingsvrije hypotheek.


Meer informatie