Gastdocenten aan het woord: daarom doe ik mee aan Bank voor de Klas

29 maart 2017

Het is belangrijk om kinderen al jong verstandig om te leren gaan met geld. Door kinderen jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op latere leeftijd. Daarom organiseert de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) het project Bank voor de klas. Bank voor de Klas is onderdeel van de Week van het geld, een initiatief van Wijzer in geldzaken.

Gisteren was er op de basisschool De Grote Reis in Rhoon een vergelijkbaar event waaraan Arthur Lasonder (Regiomanager Volksbank) en Milo Dingemanse (Manager Adviesteam Kantoren Ring Hellevoetsluis – Spijkenisse) deelnamen. Dolores Leeuwin, bekend van TV-programma Het Klokhuis, verzorgde een ‘talkshow’ waarin leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 vragen over van alles en nog wat stellen aan twee bankdirecteuren uit de regio.

Tekst loopt door onder de foto

Week van het geld

Arthur Lasonder gaf al eerder een gastles en stond dit jaar opnieuw voor de klas: “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren omgaan met geld en zo ook de waarde van geld leren kennen. Zo krijgen ze een beeld bij de leuke kant van geld als je gespaard hebt en je droom-telefoon kan kopen. Maar ook worden ze zich bewust van de ‘gevaren’ van geld, zoals wanneer je meer geld uitgeeft dan dat er in je spaarpot zit.“

“Gisteren hebben we allerlei originele vragen beantwoord, zoals Hoe groot is jullie kluis in het bankkantoor? Van welk materiaal is papiergeld gemaakt? Wat is rente? en “Wat doe je bij de bank? Het was heel leuk om de kinderen mee te nemen in de bankwereld.”

Arthur Reitsma, teamleider Consumentenzaken bij de NVB, zegt over Bank voor de Klas: “Wij vinden het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren omgaan met geld. Het NIBUD adviseert om kinderen zakgeld te geven zodat ze kunnen oefenen met omgaan met geld. Het programma Bank voor de klas wil hier graag aan bijdragen door het geven van financiële gastlessen aan basisscholen tijdens de week van het geld. Dit jaar zijn dat er ruim 4.000. Het enthousiasme van de kinderen tijdens de gastles is elke keer weer opvallend en ze kunnen de opgedane kennis meteen toepassen in de praktijk.”

Vandaag vindt op basisschool De Paasbergschool in Ede Bank voor de klas plaats. Bankdirecteuren die vandaag deelnemen aan de talkshow zijn Yvonne van den Berg- Snoijer (directeur Rabobank Vallei en Rijn) en Geert-Jan Kleijweg, (Kantoordirecteur ABN AMRO Lansingerland, Rotterdam Hillegersberg-Schiebroek)