#financieelkwetsbaar: samen kijken wat mogelijk is

26 mei 2020
Door de coronacrisis kampen veel Nederlanders met financiële problemen, vooral extra kwetsbare groepen. Hoe kunnen partijen van platform Wijzer in geldzaken (WIG) in deze nieuwe werkelijkheid samenwerken op financiële weerbaarheid? “Ga snel het gesprek aan en breng samen geldzaken op orde, was de boodschap van #financieelkwetsbaar - de online bijeenkomst van WIG vandaag. Ook Eelco Dubbeling, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken en stuurgroeplid van WIG, nam namens de bankensector deel aan de discussie.

Tijdens de online meeting – die werd geopend door WIG-erevoorzitter HMK Máxima – was het woord onder meer aan Arjan Vliegenthart (directeur Nibud), Stella de Swart – ervaringsdeskundige armoede en schulden en Martin Suithof van Geldfit. Een expertpanel reageerde op vragen en stellingen. Het panel bestond onder meer uit minister van Financiën, Wopke Hoekstra, ondernemer en schuldhulpverlener Marijke Honing, Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars en Jacqueline Zuidweg van Zuidweg & partners.

Tekst loopt door onder foto

Deelnemers – waaronder ervaringsdeskundigen - benadrukten dat je je niet moet laten tegenhouden door schaamte; schulden kan iedereen overkomen, dus snel aankloppen voor hulp is belangrijk, bleek uit de bijdragen. Ook Eelco Dubbeling, WIG-stuurgroeplid en directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken nam deel aan het panel: “Mensen gaan bij wijze van spreken liever naar de tandarts dan naar hun bank,” aldus Dubbeling. “Onze boodschap is juist: dreig je in financiële problemen te komen, neem dan snel contact op met je bank. Samen kunnen we kijken wat mogelijk is.”

Samen kijken wat mogelijk is. Die oproep werd aan het einde van de bijeenkomst onderstreept door minister Hoekstra in zijn oproep aan alle Nederlanders: Help elkaar. Maak geldzorgen bespreekbaar, zodat je samen tot een oplossing kunt komen. Financiële weerbaarheid moet op de agenda blijven, en alle partijen moeten daarin samenwerken.

Financiële weerbaarheid begint met financiële educatie, want dat zorgt voor betere financiële keuzes. Komen mensen dan toch in de problemen, dan moeten we zorgen voor hulp op maat waarbij ook wordt gekeken naar de niet-financiële aspecten, besloot HMK Máxima deze bijeenkomst.

De online platformbijeenkomst was toegankelijk voor partners van Wijzer in geldzaken en relaties. Dit zijn professionals in de financiële sector, zoals AFM, Nibud, Verbond van Verzekeraars, Pensioenfederatie, DNB, NVB, ministeries van Financiën, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Meer informatie