Financiële Poort: Europe, keep calm and carry on!

29 september 2017
Op 28 september organiseerden ING en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weer een Financiële Poort. Met dit keer als thema de Duitse verkiezingen: wat betekent de uitslag voor Duitsland, Europa en voor de verschillende sectoren? De ‘Poort’ werd een spannende, interactieve sessie. Het advies van key note spreker Peer Steinbrück – voormalig minister van Financiën onder Merkel I – luidde: Europe, keep calm and carry on.

1

De Financiële Poort werd geopend door organisatoren Lilian van der Meij (ING) en Laurens Miserus (NVB) waarna journalist en columnist Wierd Duk het debat meteen op scherp zette met zijn uitgesproken column.

Duk stelde dat er een kloof bestaat tussen enerzijds het “gewone” Duitse volk en anderzijds de politieke en mediale elites. De uitslag van de Duitse verkiezingen illustreert dit dan ook goed, aldus Duk. De schuld plaatste hij onder meer bij Bondskanselier Merkel. Tijdens de vluchtelingencrisis gaf zij nog aan ‘Wir schaffen das’, maar de vraag ‘hoe dan? - die werd buiten beschouwing gelaten.

2

3

Na de opening door Wier Duk was het woord aan Peer Steinbrück, minister van Financiën namens de SDP tijdens de financiële crisis. Steinbrück stelde dat ondanks de politieke aardverschuiving, het normale proces zijn doorgang zal vinden.

Hij benadrukte het belang van continuïteit - voor zowel Duitsland als Europa. Steinbrück analyseerde ook de verkiezingswinst van het rechts-populistische AfD; waarom stemmen Duitsers op zo’n partij? Zijn antwoord: het electoraat van de AfD is niet nazistisch, maar mist de verbinding met de traditionele partijen, en die schuld ligt vooral bij de traditionele partijen zelf. Steinbrück gaf de zaal nog een persoonlijke aanbeveling mee; keep calm and carry on. Zijn verwachting voor Merkel? “Over twee jaar legt ze haar functie neer”.

hou ons in de gaten

Tot slot ontstond een pittige discussie tussen de panelleden Wierd Duk, Europarlementariër namens het CDA Esther de Lange en hoofdeconoom van ING Duitsland Carsten Brzeski, onderling én met het publiek.

Benieuwd naar deze discussie? Bekijk hier de korte impressie van een geslaagde en spannende Financiële Poort.

foto