E-book vol info en tips uit Werkconferentie Klimaatimpact financiële sector

08 maart 2019
Klimaat moet business as usual worden, met eigen KPI’s. Dat stelde Frank Elderson van De Nederlandsche Bank op de Werkconferentie Klimaatimpact Financiële Sector op 28 januari jl. De conferentie draaide om ‘meten is weten’. Hoe kunnen we de klimaatimpact van financieringen en beleggingen bepalen en hoe werken we effectief aan verduurzaming? Het e-book geeft inzicht en overzicht.

Op 28 januari 2019 organiseerden de Pensioenfederatie, het Verbond van Verzekeraars, DUFAS en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), verenigd in het Platform voor Duurzame Financiering van De Nederlandsche Bank (DNB), de werkconferentie bij DNB. De eerste in een serie bijeenkomsten over dit onderwerp.

Naast Elderson spraken ook Ed Nijpels (Klimaatberaad) en Chris Buijink (NVB-voorzitter) over de rol van de financiële sector bij het halen van internationale klimaatdoelen.

In het e-book een bundeling van de belangrijkste kennis die tijdens de conferentie is gedeeld.

In de aftermovie komen de deelnemers van de conferentie aan het woord.

Impact beperken

Het commitment van banken om de impact van hun financieringen en beleggingen op het klimaat te beperken stáát, aldus Buijink op de conferentie: “Ook als er onverhoopt geen Klimaatakkoord komt. Eerder lieten banken al weten dat ze vanaf 2020 rapporteren over de klimaatimpact van hun financieringen en beleggingen en ze uiterlijk in 2022 actieplannen hebben opgesteld om deze te beperken. Dat doen banken niet alleen omdat het simpelweg good business is. Maar vooral ook omdat we het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zien. Dan kun je niet, dan mag je niet voorbij gaan aan de klimaatopgave.”

De financiële sector pakt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, gaf Nijpels aan: “Banken doen veel meer dan mensen denken. De sector heeft zich nu ook vrijwillig aangesloten bij het Klimaatakkoord; een doorbraak wat mij  betreft. Iedere bank bepaalt het eigen pakket aan maatregelen, dat leidt tot concurrentie op wie de meest groene bank is.”

Tips van experts uit het veld

“Zorg voor betrokkenheid van verschillende disciplines binnen de organisatie.”
“De PCAF-methode kan voor verschillende doelen gebruikt worden.”
“Laat je klimaatprogramma aansluiten bij de identiteit van je organisatie.”

E-book Werkconferentie Klimaatimpact financiële sector

Aftermovie Werkconferentie Klimaatimpact financiële sector