Comenius Nieuwerkerk winnaar European Money Quiz

05 april 2019
Een tweedaags bezoek aan Brussel voor de internationale finale, 500 euro voor een educatief uitstapje met de hele klas en … taart! Dat waren de prijzen voor de mavo-3-klas van Comenius Nieuwerkerk. Deze klas won vorige week de European Money Quiz.

De prijzen werden op dinsdag 2 april op school uitgereikt door Angela Paparo van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), in het bijzijn van economiedocente Dymphna Sedoc, klassenmentor Ernst Vuerhard en Bas Visser, directeur van Comenius Nieuwerkerk.

Op naar de Europese finale

‘Jullie namen het op tegen 49 andere klassen in Nederland, en gaven de meeste goede antwoorden en bovendien waren jullie het snelst klaar. Jullie mogen trots zijn op jezelf, en wij zijn ook hartstikke trots op jullie’, zei Paparo. De winnares, Gioia, gaat met haar vriendin Daantje op 6 en 7 mei naar de Europese finale van de European Money Quiz in Brussel. Daar zijn dan ook 26 andere finalisten uit andere Europese landen. De meiden kijken ernaar uit, net als Angela Paparo die hen in Brussel zal ontvangen.

Kahoot-quiz

De European Money Quiz is dit jaar voor de tweede keer gespeeld tijdens de Week van het Geld. De quiz voor 13- tot 15-jarigen wordt gelijktijdig gespeeld via een livestream van online platform Kahoot. Doel ervan is de financiële kennis van jongeren verbeteren. Zo gaan de quizvragen over inflatie, hypotheken, spaardoelen, aandelen en obligaties. De organisatoren bieden ook voorbereidingsmodules aan die te gebruiken zijn tijdens economielessen.

‘Geldhelden’

Tijdens de prijsuitreiking polste Paparo hoe leerlingen hun eigen geldzaken regelen, zowel de inkomsten als de uitgaven en het spaargedrag. Ze hoorde veel slimme tips en concludeerde dat klas mavo-3 vol ‘geldhelden’ zit. Na het ceremoniële moment lieten de leerlingen zich de taart goed smaken. Waar ze het geld voor het educatieve uitstapje aan besteden, is nog onderwerp van gesprek. In ieder geval hebben de leerlingen veel opgestoken van belangrijke geldzaken dankzij de European Money Quiz.