Begin juni: fintech wereldwijd strijkt neer in Amsterdam

29 mei 2019
Spannende tijden voor degenen die fintech-ontwikkelingen op de voet volgen, zoals Maurits de Nerée van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Want begin juni komt het driedaagse fintech-event Money20/20 Europe voor de tweede keer naar de RAI in Amsterdam. En op 31 mei start de Amsterdam Fintech Week, waarvan ook de NVB partner is. Waar verheugt De Nerée zich op?

Maurits de Nerée: “Te veel om op te noemen! Money20/20 Europe is één grote snoepwinkel voor de liefhebber van fintech. Het event brengt heel veel fintechpartijen – het hele fintech-ecosysteem - van over de hele wereld samen, hier in Amsterdam. Met alleen al 70 uur aan keynotes, presentaties, paneldiscussies, workshops en aankondigingen van nieuwe initiatieven…. Bijzonder om te noemen is de bijeenkomst van het European Women Payments Network dat dit jaar tijdens Money20/20 plaatsvindt.”

“Sprekers en bezoekers van Money20/20 zijn onder meer grote bigtechs, startups, banken, leveranciers van financial services en IT oplossingen, consultants, advocaten die actief zijn op fintechgebied, maar ook toezichthouders vind je hier. Het is een event voor gesprek en ontmoeting met iedereen die actief is binnen fintech – in een vaak spectaculaire setting.”

Banken

De Nerée: “Natuurlijk zijn ook Nederlandse banken vertegenwoordigd op Money20/20. Rabobank en ING en dit jaar ook ABN AMRO, hebben een eigen stand. Ik ben heel benieuwd wat ze dit jaar laten zien. Dan moet je denken aan use cases over hun innovaties, of nieuwe samenwerkingen met fintechpartijen, zoals Rabobank vorig jaar deed. ING had een complete bruine kroeg ingericht, midden in de RAI, voor hun presentaties en kennisuitwisseling over fintech. Voor dit jaar verwacht ik ook veel mooie dingen, ook op productgebied. Alle banken zijn immers druk bezig met fintech.”

Wat zijn – in grote lijnen – de recente ontwikkelingen op fintechgebied? “De focus op partnerships groeit. Het gaat steeds meer om het hele ecosysteem, waarin partijen pártners zijn in plaats van concurrenten. Partijen -  ook banken - zoeken elkaar steeds vaker op om te partneren. Een goed voorbeeld zijn fintech funds die banken hebben opgezet, waarbij ze participeren in fintechpartijen. Een andere ontwikkeling die steeds duidelijk wordt, is de rol van met name Chinese partijen in fintechontwikkelingen. We kijken vaak naar de VS en Europa, maar we moeten meer richting het oosten kijken.”

MeetUp XL

Begin juni staat niet allen de RAI met Money20/20 in het teken van fintech. Maar de hele hoofdstad, aldus De Nerée: “Money20/20 valt in de Amsterdam Fintech Week, van 31 mei t/m 7 juni. Deze week wordt georganiseerd door Holland FinTech en partners, waaronder de NVB en AmsterdamInBusiness. De Fintech Week verzorgt een week lang allerlei side events over fintech, met als doel Amsterdam verder ‘op de kaart te zetten’ als fintech hub in Europa. Nederland is al een vooraanstaande speler op fintechgebied en Amsterdam heeft al een heel actieve tech scene. De NVB zal als afsluiting van deze week de Holland Fintech MeetUp XL hosten. Hier blikken we natuurlijk terug op Money20/20 en bespreken we de meest interessante ontwikkelingen. Mensen kunnen zich overigens nog aanmelden via meetup.com.”