Bank voor de klas blijft groeien!

03 januari 2019
Bank voor de klas blijft groeien! Sloten in 2017 Handelsbanken en Leaseplan Bank aan en in 2018 KNAB; vanaf 2019 is Crédit Agricole Consumer Finance Nederland (CA CF NL) een nieuwe enthousiaste deelnemer. Hoofd Marketing, Communication & Innovation Rik van Breda nam daarvoor het initiatief. Zelf staat hij twee keer voor de klas; in één klas treft hij zijn eigen dochter.

Bank voor de klas is het gezamenlijke programma voor financiële educatie voor het basisonderwijs, ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Banken. Medewerkers van nu 17 banken geven tijdens de Week van het geld gastlessen op basisscholen, om leerlingen uit groep 6, 7, en 8 op een speelse manier wijzer te maken in geldzaken. In 2018 werden er ruim 4300 gastlessen gegeven. Als vader van drie kinderen had Rik van Breda al wel van Bank voor de klas gehoord. Tijdens een studiereis van het NIBUD maakte hij nader kennis met dit initiatief. Hij was meteen enthousiast: “Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd met geld leren omgaan. Daar leveren wij als bank graag onze bijdrage aan. Na de studiereis heb ik ons direct aangemeld.”

Tekst loopt door onder de foto

Rik van Breda

Marktleider

CA CF NL maakt deel uit van het Franse Crédit Agricole Group; met 139.000 medewerkers één van de grootste banken ter wereld. In Nederland werkt de bank uitsluitend als kredietverstrekker voor particulieren, onder de merknamen Interbank (via intermediairs) en Findio (direct aan consumenten). Ze zijn Nederlands grootste aanbieder van consumentenkrediet. “Marktleider zijn geeft ook verantwoordelijkheden”, vindt Van Breda. Crédit Agricole Group heeft maatschappelijke betrokkenheid bovendien hoog in het vaandel staan. “Een van de speerpunten is financiële educatie, daar sluit Bank voor de klas natuurlijk goed bij aan.”

 

Groepsgevoel en trots

De ambitie voor 2019 is 40 lessen te laten verzorgen door 20 medewerkers. De reacties zijn enthousiast, merkt hij. “Mensen vinden het leuk om op deze manier over hun werk te kunnen vertellen. Dit initiatief draagt ook bij aan het groepsgevoel en de trots binnen onze bank.” Zelf geeft hij twee gastlessen Bank voor de klas. “Eén van mijn kinderen vindt het leuk als ik haar klas lesgeef, dus ik heb me bij de juf gemeld. Die reageerde meteen enthousiast en vroeg of ik dan de andere groep 6 op die school ook les kon geven. Ik geef zelf in maart dus twee lessen Bank voor de klas.”