“Alleen meer geld en paranoïa voldoen niet. Er is betere technologie nodig.”

02 oktober 2017
Ronald Prins (Fox IT) over cyberbeveiliging

We berichtten het al eerder: in de eerste helft van 2017 daalde weliswaar de schade door fraude met internetbankieren. Maar de strijd tegen cybercriminaliteit is nog lang niet gestreden. Innoveren blijft belangrijk, aldus Ronald Prins van cyberbeveiliger Fox IT.

Waarom is innovatie in cybercriminaliteit zo belangrijk?

Prins: “We zien dat we steeds beter kunnen beveiligen. Helaas worden de criminelen ook steeds beter. En dat doen ze in een hoger tempo dan de beveiligers. Netto wordt het gat dus steeds groter. Een aantal organisaties weet zich in de praktijk best goed te weren. Maar dat vergt grote investeringen en het optuigen van security teams, die bijvoorbeeld een Security Operations Center bemannen. Daarnaast vraagt veiligheid ook heel veel van de medewerkers. We zien bijvoorbeeld HR-afdelingen die elke sollicitatie met een pdf eerst handmatig moeten laten analyseren door specialisten, voordat ze deze pdf mogen openen. Om het grote gat in te lopen, is alleen meer geld en paranoïde gedrag niet voldoende. We zullen ook echt betere beveiligingstechnologie moeten hebben, bijvoorbeeld op basis van artificial intelligence.”

Waar moeten banken zich volgens u de komende jaren op gaan focussen?

Prins: “Banken in Nederland waren als een van de eerste slachtoffer van cybercrime, dat wil zeggen: de computers van klánten werden aangevallen. Dit type aanvallen weten banken nu goed af te slaan, door middel van detectiesystemen. Criminelen zijn nu deels naar andere landen uitgeweken, maar richten zich ook steeds meer op het aanvallen van de systemen van banken zélf. Doordat dat steeds meer complexe IT-bedrijven worden, zal ook die kwetsbaarheid toenemen. Ook ontwikkelingen als gevolg van bijvoorbeeld PSD2 leveren nieuwe manieren van werken op, zoals geld overmaken op een andere manier dan door vertrouwde interfaces. Andersoortige partijen dan standaard banken met al hun compliance krijgen in feite toegang tot rekeningen. Een ontwikkeling die criminelen zeker niet zal ontgaan.”