ABN AMRO bouwt mee aan Circl economie

05 september 2017
Net geopend op de Amsterdamse Zuidas, en sindsdien volop in de schijnwerpers: Circl – het nieuwe paviljoen van ABN AMRO. Niet alleen voor een duurzame maaltijd of een roof top meeting; het ‘circulair gebouwde’ paviljoen moet vooral inspireren tot meer duurzaamheid.

Wat is circulair bouwen?

Kort gezegd: bouwen met zo weinig mogelijk verspilling en vervuiling. En met zo veel mogelijk (her)gebruik van reststoffen. Zo bestaat de geluidsisolatie van Circl uit vezels van 16.000 ingezamelde spijkerbroeken, en is de vloer van sloophout. Niet alleen de bouw, maar ook het gebruik van het gebouw is circulair: de inrichting is flexibel en herbruikbaar. In de zomer wordt Circl gekoeld met grondwater. ‘Groene’ banken zoals Triodos Bank waarderen het initiatief van ABN AMRO: “Ongelooflijk goed dat een grote bank circulair gaat denken”, aldus een woordvoerder van Triodos Bank in Trouw van maandag 4 september.

 Wat heeft ABN AMRO met circulair bouwen?

We zetten de komende jaren stevig in op duurzaamheid, aldus ABN AMRO. Zo moeten zakelijke hypotheken over 6 jaar gemiddeld op een – redelijk energiezuinig - C-label zitten. En in 2030 streven we naar een A-label voor alle hypotheken. Klanten moeten méé in de duurzame gedachte, zo verklaarde een woordvoerder van ABN AMRO onlangs. Want veel klanten willen wel verduurzamen, maar weten vaak niet hoe. Vanuit bedrijven is de vraag om verduurzaming nog veel groter. Wij willen mensen die niet in de groene kopgroep maar juist in het peloton zitten, stimuleren en helpen bij verduurzaming, aldus ABN AMRO. Circl is dan ook bedoeld als voorbeeld: dít is nou circulair bouwen. Daarnaast hoopt ABN AMRO dat Circl zich ontwikkelt als centrum voor debat over de circulaire economie. Komende vrijdag staat alvast No Food Waste op het programma. Een inspirerend (en gratis!) mini-symposiummet als ondertitel ‘Afvalstoffen worden nieuwe grondstoffen’.

Nieuwsgierig naar Circl? Loop eens binnen of kijk op de site.