Data delen met de fiscus
Banken zijn wettelijk verplicht om rekeninginformatie van klanten te delen met binnen- en buitenlandse belastingdiensten. Voor u als consument betekent het dat u makkelijker aangifte kunt doen, vanwege de vooraf ingevulde aangifte (VIA). En voor de maatschappij als geheel: dat banken hun bijdrage leveren aan het wereldwijd opsporen én voorkomen van financieel-economische criminaliteit.
Highlights
- Banken zijn wettelijk verplicht om bepaalde gegevens van klanten door te geven aan de Belastingdienst. Bijvoorbeeld gegevens die nodig zijn om vast te stellen of en hoeveel iemand belasting moet betalen. Maar ook: in welk land iemand belasting moet betalen.
- Banken leveren die gegevens direct en geautomatiseerd aan bij de Belastingdienst. Ook consumenten krijgen als extra service van hun bank een afschrift van de gegevens die naar de Belastingdienst zijn gestuurd. Daarnaast zijn banken verplicht om specifieke klantgegevens aan de Belastingdienst door te geven. Dit op verzoek van de Belastingdienst.
- De Belastingdienst gebruikt deze gegevens onder meer voor de vooraf ingevulde aangifte (VIA) inkomstenbelasting. De VIA maakt optimaal gebruik van bij banken beschikbare gegevens. Dat voorkomt fouten en bespaart de belastingbetaler veel tijd bij het invullen van de aangifte. De VIA brengt ook een kostenbesparing voor de overheid met zich mee. De Belastingdienst kan aangiften inkomstenbelasting veel efficiënter verwerken en makkelijker controleren.
- Sinds 2016 moeten banken ook het fiscale woon- of vestigingsland van hun klanten opvragen en doorgeven aan de Belastingdienst. Ze moeten ook gegevens doorgeven over personen en organisaties die in het buitenland belastingplichtig zijn, zoals gegevens over spaartegoeden, rekeningsaldi, dividendinkomsten en de opbrengsten van de verkoop van effecten.
- De Belastingdienst wisselt die gegevens uit met belastingdiensten in het buitenland. Die uitwisseling gebeurt tussen een aantal landen, waaronder alle EU-landen, die horen bij de Common Reporting Standard (CRS). Deze afspraken zijn gemaakt om belastingontduiking te voorkomen.
- Ook hebben Nederlandse banken te maken met de Amerikaanse Belastingdienst (IRS). De Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) is de Amerikaanse wet die wereldwijd belastingontduiking door Amerikaans belastingplichtigen bestrijdt. Banken moeten op grond van deze wet en afspraken tussen de Nederlandse en Amerikaanse overheid onder meer vaststellen of een klant een zogenoemde ‘U.S. person’ is. En gegevens van die personen doorgeven aan de Belastingdienst die ze op haar beurt weer doorstuurt naar de Amerikaanse belastingdienst.
VIA in de toekomst
De Belastingdienst streeft er naar om steeds meer gegevens in de aangifte inkomstenbelasting vooraf in te vullen. Banken werken daar intensief aan mee. Zij verrichten jaarlijks grote inspanningen, zodat de juiste gegevens vooraf kunnen worden ingevuld.